Jämförelser av kostnader och räntor

Smslån eller snabblån som det ofta också kallas, är ett lån som innebär att du får in pengarna direkt på kontot. Vad som också är känt med den här sortens lån är att räntan är skyhög. Det är ett dyrt lån med andra ord. Du brukar heller inte få särskilt lång tid på dig att betala tillbaka utan cirka 30 dagar. Dock finns det vissa fördelar med smslån. Till exempel finns det många långivare som erbjuder smslån utan kreditkontroll. Ibland erbjuder de även smslån även för personer med betalningsanmärkningar. Men innan du sätter dig ner för att ansöka om ett smslån behöver du tänka igenom beslutet noggrant. Den här sortens lån ska du endast ta om du vet att du kommer kunna betala tillbaka snabb, helst inom någon vecka.

Så skiljer sig smslån från andra lån

Smslån har under flera år haft ett ganska dåligt rykte, något som berott på att personer tagit smslån som de inte kunnat betala tillbaka i tid, mycket på grund av den korta återbetalningstiden. Därefter har de tagit ännu ett smslån för att betala av det första. Och så blir det en ond spiral av skulder som blir svåra att betala tillbaka.

Det finns två självklara skillnader på just smslån och andra typer av lån. Dels handlar det om räntan som vanligtvis är mycket hög för den här sortens lån. Dessutom är löptiden kort. Räntan för andra lån, exempelvis bolån, brukar visas årsvis medan smslån istället har räntan per månad. Detta gör det svårt att se hur mycket du egentligen kommer behöva betala. Det finns dock smslån som är räntefria och det låter ju bra. Men var försiktigt med dessa lån eftersom de ofta har väldigt höga avgifter för att kompensera.

Själva löptiden för smslån är i regel kort, inte sällan endast 30 dagar. Om man jämför det med exempelvis ett privatlån som ofta har mellan 1 – 15 års återbetalningstid är smslånens löptid extremt kort. Detta är en stor risk eftersom det kan vara svårt att betala tillbaka lånet under en så kort tid. Så innan du bestämmer dig för att ansöka om smslån bör du ta en rejäl funderare på om detta är rätt beslut.

Läs mer om smslån här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *