OBH Nordicas framgångssaga

OBH Nordica är marknadsledande inom elektriska hushållsapparater och köksredskap i Norden och grundades 2002 av bröderna Peter och Thomas Ek. Rötterna går dock tillbaka till 60-talet då Bertil Joffe gjorde hårtorken till en produkt som fanns i de flesta svenskars hem. Idag ägs bolaget av Groupe SEB och OBH Nordica fortsätter tillverka produkter med fokus på design och innovation.

Kanske finns det en blender eller en brödrost från OBH Nordica hemma hos dig? OBH Nordicas sortiment sträcker sig från stekpanna till hårfön och därför finns en produkt från OBH Nordica i de flesta svenskars hem. ”OBH Nordica: designing good life” lyder företagets slogan men historien om detta framgångsrika företag börjar faktiskt redan på 60-talet.

Det började med hårtorken

1959 började en man vid namn Bertil Joffe att sälja hårtorkar i Sverige. Tidigare hade denna produkt enbart varit tillgänglig i frisörsalonger och inte funnits för hemmabruk, så produkten blev snabbt populär och succén var ett faktum. Joffes företag bar namnet Nordica och efter framgångarna med hårtorken började han tillverka och sälja andra sorter hushållsapparater. 1986 köptes Nordica av Peter och Thomas Ek, två bröder som själva hade varit anställda på Nordica.

De utvecklade företaget under åren som följde för att 2002 slå sig samman med det danska företaget OBH och det var då som OBH + Nordica blev OBH Nordica. Efter detta så expanderade företaget på den nordiska marknaden och slog ständigt nya försäljningsrekord. Omsättningen mer än tredubblades på fem år och kännedomen om varumärket OBH Nordica gick från 0 till 97 procent på ungefär sju år – något som berättar om den framgångssaga som följde. Peter och Thomas Ek utnämndes 2010 till ”Entrepreneur of the year” i Stockholm.

En ny ägare tog vid år 2011 då företaget köptes av Triton – ett bolag som investerar i medelstora företag i Norden och tysktalande länder. Fyra år senare bytte OBH Nordica ägare ännu en gång då företaget blev en del av Groupe SEB som är ett världsledande företag på marknaden för små hushållsapparater. Hela 26 000 personer arbetar på företaget i 150 länder och huvudkontoret finns i Frankrike.

Idag har OBH Nordica ungefär 80 anställda och huvudkontoret ligger i Sundbyberg utanför Stockholm. Omsättningen är omkring 550 miljoner kronor och OBH Nordica har förutom i Sverige även bolag i Norge, Finland och Danmark, samt verksamhet i Kina.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *