Så är det att vara stafettläkare – vi förklarar

Fler och fler svenska läkare väljer varje år att ta på sig uppdrag via bemanningsföretag. Dessa yrkespersoner innefattar alla ålderskategorier och specialistkompetenser, från yngre läkare som prövar sina vingar till mer erfarna sådana som närmar sig pensionen. De tillfälliga uppdrag som stafettläkare kan ta på sig via bemanningsföretag varierar dessutom när det kommer till geografisk placering och mycket mer. Därför är detta en spännande utmaning och möjlighet som många lockas av.

Men hur är det egentligen att jobba som stafettläkare? Vad kan du förvänta dig om du väljer att ge dig in på denna bana? Läs vidare så förklarar vi hur det ligger till!

Svar på vanliga frågor om tillvaron som stafettläkare

Det finns många frågor som läkare generellt har om hur det är att jobba på bemanning. Några exempel på sådana spörsmål är:

  • Vad innebär detta upplägg egentligen? När du jobbar som stafettläkare arbetar du som konsult för ett bemanningsföretag och hyrs i sin tur ut till olika uppdragsgivare inom vården. Din uppgift är helt enkelt att hjälpa till och bemanna upp en arbetsplats där det råder en tillfällig personalbrist. Detta är därmed en bra möjlighet för dig som vill testa på lite olika arbetsplatser och miljöer samtidigt som du tjänar en bra lön.
  • Är detta en bra karriärmöjlighet för mig? Det beror såklart på vilka mål du har med din karriär och som privatperson. Men ja, detta upplägg låter dig testa lite olika geografiska och yrkesmässiga miljöer innan du slutligen hittar den rätta platsen för dig. Du får också i högre grad fokusera på patientvård snarare än administrativa arbetsuppgifter. Även detta är en faktor som uppskattas av många.
  • Hur länge varar ett uppdrag generellt sett? Detta är förstås svårt att svara på, det är lite om att ställa frågan “Hur långt är ett snöre?”. Det varierar helt enkelt från fall till fall, men de flesta uppdrag är mellan två veckor och två månader långa. Med detta sagt finns det naturligtvis uppdrag som sträcker sig över en längre tid än så. Och tack vare den stora personalbrist som råder inom vården nationellt sett kan du alltid räkna med att det finns fler uppdrag att få löpande.