Så kan du köpa guld inför en eventuell lågkonjunktur

Intresset för att köpa guld har ökat bland investerare runt om i världen under de senaste månaderna. Så är allt som oftast fallet i takt med att inflationen stiger och de geopolitiska spänningarna i vår omvärld ökar. Därför är det inte särskilt konstigt att intresset för guldet ökar i tider av större ekonomisk osäkerhet än i normalfallet.

Men hur kan man då gå tillväga för att köpa guld om man vill göra detta? Läs vidare så tipsar vi om flera olika sätt att investera i denna ädelmetall!

3 olika sätt att köpa guld i tider av stor ekonomisk osäkerhet

En lågkonjunktur är ett typiskt exempel på en tid av stor ekonomisk osäkerhet. I dessa tider kan du tjäna på att stålsätta dig och positionera din investeringsportfölj för ett tuffare ekonomiskt klimat med sämre tider runt hörnet. Men det finns flera olika sätt att göra detta. Till exempel kan du välja att köpa guld i form av:

  • Guldaktier. Det finns flera olika aktier på världens börser vars affärsidé är nära kopplad till denna ädelmetall. Flera av dessa bolag betalar utdelningar och anses vara relativt säkra investeringar för investerare som är på jakt efter en trygg hamn att förvara sina pengar i inför en ekonomisk nedgång.
  • Fysiskt guld. Du kan även välja att köpa denna råvara i sin förmodligen ädlaste form, d.v.s. i fysisk form. Detta kan du bland annat göra genom att införskaffa guldtackor, guldsmycken, guldmynt eller andra föremål i guld. Detta är förmodligen det sätt att investera i ädelmetaller som gemene man kommer att tänka på först. Dessutom finns det något speciellt med att kunna se guldet och ta på det med egna händer!
  • ETF:er och fonder. Ett annat sätt att investera i guld i form av värdepapper är genom traditionella fonder eller ETF:er (börshandlade fonder). Bägge dessa varianter kan vara ett enkelt och smidigt sätt att investera i råvaror såsom denna ädelmetall. Du kan på detta sätt ta del av eventuella uppgångar i guldpriset utan att behöva ägna en tanke åt hur du ska förvara guldet.